HEADER Iklan tEST

Kapolri Terbitkan Maklumat Corona, Minta Tak Ada Kegiatan Besar

"Apabila ditemukan perbuatan yang bertentangan dengan maklumat ini, maka setiap anggota Polri wajib melakukan tindakan kepolisian yang diperlukan sesuai ketentuan peraturan perundang-undangan yang berlaku," tulis Idham dalam maklumat tersebut.
Kapolri Jenderal Idham Azis keluarkan maklumat ikuti Pemerintah tekan penularan COVID-19 (Istimewa)
Radar Bharindo, Jakarta ~ Kepala Polri Jenderal Idham Azis mengeluarkan maklumat Nomor Mak/2/III/2020 tertanggal 19 Maret 2020. Maklumat ini terbit dalam rangka mencegah penyebaran Corona.

Dalam maklumat itu, Kepala Polri Jenderal Idham Azis meminta masyarakat untuk tidak membuat kegiatan yang menyebabkan massa berkumpul dalam jumlah banyak. Kegiatan berkumpul ini termasuk pertemuan sosial budaya, aliran keagamaan, konser musik, pagelaran budaya, pasar malam, unjuk rasa, pawai, dan lain-lain.

Idham juga meminta masyarakat tidak membeli kebutuhan pokok secara berlebihan. Ia juga meminta masyarakat tak menimbun bahan pokok.

Selain itu, Idham mengingatkan masyarakat agar tidak menyebarkan berita hoaks mengenai corona yang dapat meresahkan publik.

"Apabila ditemukan perbuatan yang bertentangan dengan maklumat ini, maka setiap anggota Polri wajib melakukan tindakan kepolisian yang diperlukan sesuai ketentuan peraturan perundang-undangan yang berlaku," tulis Idham dalam maklumat tersebut. (T.c/Red)


Sumber : Tempo.co

Posting Komentar

0 Komentar